Assalamualaikum...
Tertarik hati dengan nama rendang ni ..lalu kite pun masak la....emmm memang sedap, mudah dan murah harga bahannya. Jom singgah ke blog 'the story of amie's little kitchen'..disana lah terjumpanya resepi ni. Kite tak da la ikut semua resepi dia...sebab masa kite nak masak, kat Max Valu tak da barang tu....Tq Amie..
baru saje ditumis
Zairine sedang mengacau..hehehe
ni la dapur baru kite...bukan nak show off ye...
hampir masak
Zairine bawa bekal kesekolah....
kite pulak tak sabar nak makan..sarapan pagi
emmm sedapppp....once again tqvm Amie
Rendang Daging Sekilo Bawang Sekilo
Amie's little kitchen
Bahannya
1 kg daging (potong kecil-kecil)
500ml santan cair
250ml santan pekat
1 kg bawang besar (potong kasar-kasar) -bawang besar merah bukan putih mcm amie guna
15 biji lada merah (potong nipis-nipis) -kite guna cili kering blender, di Max Valu tak da jual masa tu
7 biji bawang putih (tumbuk)
3cm halia (tumbuk)
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
garam & gula
minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan lada merah dan terus kacau hingga layu.
3. Masukkan daging dan bawang. Biarkan hingga layu
4. Bila telah layu masukkan santan cair, tudung kuali.
5.Hendaklah dikacau selalu,agar tidak hangus.
6.Tuangkan santan pekat, gula, garam dan asam jawa.
7. Bila sudah pekat sesuaikan rasanya dan hidangkan.
2 comments:
Wahhhh baca tajuk ingatkan jadi rendang kering macam rendang tok yang guna bawang kecil merah tu sampai berkilo.
Rupanya rendang basah berkuah. Saya suka!!
...baru dapat masuk sini, 2-3 kali try hari tu ada yang tak kena pulak... he he hehh sedapkan resepi tu...nak buat lagi tapi kena sabar menunggu sampai bawangnya hancur...makannya kejap aje kn... terima kasih sudi cuba resepi ini ye..
Post a Comment