Salam semua kawan2...
edisi tertunggak...
Sayur bening kacang panjang dan pais ikan selar kuning
bagi masyarakat Jawa cukup terkenal dgn sayur masak bening yang sering dimasak ketika cuaca panas masakan ini cukup mudah hanya dgn merebus air ditambah sedikit ikan bilis,bawang merah, bawang putih serta garam.
Paling sedap jika dimakan dengan ikan masin goreng, sambal belacan atau sambal tumis. Boleh juga ditambah dengan telor goreng kampung.....hemmmm.... tak nampak mak mertua lalu atau nenek kebaya datang pun tak takut...
Sayur Bening Kacang Panjang
Pais ikan ni adalah masakan orang Banjar...
resepi asal dari Pn Rashidah isteri Tuan Haji Besumah Bandar Saujana Putra,
terima kasih kak Shidah...
Bahan2:
7 ekor ikan selar-boleh juga guna ikan kembong atau ikan yang disukai
cili merah atau cili padi merah-ikut suka
sedikit belacan dan asam jawa
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
garam
daun pisang
Caranya:
Ikan disiang dan dicuci bersih, letakkan didlm daun pisang
kisar cili,bawang merah,bawang putih dan belacan. kemudian gaulkan dengan air asam jawa dan garam
tuangkan keatas ikan, gulung daun pisang tadi dan bakar. sedap dimakan ketika panas2
2 comments:
Baru tau nama dia `sayur bening'. Pernah makan di rumah sedara di Johor. Sedap tu
Pais ikan banyak di Kemaman ni. hihihi
masakan ikan yg simple tapi cek sangat suka. boleh ratah macam tu jer. meleleh dah ayaq lioq nih :P
Post a Comment