Followers

Monday, October 24, 2011

Karipap Dan Kopi 'O' Berpisah Tiada

Assalamualaikum



Cehhh tajuk entri kite pagi ni macam 'irama dan lagu' pulak.... tapi kan memang betul makan karipap dengan air kopi.... cukup enak tambah lagi musim hujan.... mak mentua lalu pun tak sedar..hehehe..

Beberapa hari ni masa jejalan keblog rakan2, ternampaklah karipap 'Tun'.... femes betul... hingga mencabar keegoan kite... keegoan apa lagi kalau tak keegoan 'M' kite....penyakit yang kite alami sejak akhir2 ni... penyakit Malas....malas sangat2 nak buat makanan petang atau pagi... nak masak pun malas. Tapi bila nampak karipap ni aii..teruja pulak nak mencuba....cuma kite derhaka aje oleh sebab penyakit tadi...Ape ape pun jom tengok resepi yang diolah sendiri oleh tuan badan. Dan disni kite sertakan resepi asal yang diambil dari blog 'Tun'... tq Tun.


Karipap (resepi Tun)

Bahan2-nya
4 c tepong gandum             (1 kilo tepong gandum)
2 tbs margerin                    (1 tin kecil minyak sapi-dicairkan)       
1/2 c oil                              (kite tak guna)
3/4 c air                              (1 cwn air sejuk dari petiais)-tambahkan air jika perlu
1/2 tsp garam

cara-cara:
panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).dh sejuk siket, campur garam n air.Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..

2 comments:

indahhouse said...

Salam kak,
memang serasi! Saya pun sama,lama juga tak buat karipap :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Rasa2nya itu bukan virus "M"... tp satu Malaya dilanda sejuk akhir2 ni.. tu yg jadi "M".