Salamun 'alaik
Bertemu lagi kita semua dengan keizinan Allah Ta'ala jua...Alhamdulillah
Asam Pedas Ikan Parang dengan daun kesom, itulah resepi yang nak kite kongsikan.....
kite cukup suke dgn ikan parang ni.....selalunya kite masak asam pedas juga tapi dengan nenas yang dah masak...puhhhh...kecoi air liur......makan nasi tu letak kicap....haiii...tak terucap...
Jom makan ngan kite.....
Bahan2nya
1 keping ikan parang-bersihkan dilumurkan sedikit garam
2 sudu makan cili giling - cili kering
5 sudu makan bawang merah kisar
2 sudu makan bawang putih kisar
sedikit kunyit kisar
sedikit belacan -jika suka
sedikit air asam jawa
sedikit gula dan garam
minyak untuk menumis
air
daun kesom - ikut suka berapa banyak
Caranya
Panaskan sedikit minyak dikuali, tumiskan bawang2 dan cili giling hingga wangi baunya. Masukkan juga kunyit kisar, gaulkan lagi hingga rata. Setelah rata masukkan sedikit air, biarkan hingga mendideh, setelah mendideh masukkan pula ikan. Tuangkan air lagi jika tidak mencukupi untuk tenggelamnya ikan.Kemudian masukkan pula daun kesom, garam, gula dan air asam. Rasalah masam, manis dan masinnya barulah diangkat.
p/s gunakan api kecil sahaja...biarkan mendideh lama sikit.
Asam pedas ikan parang ni pun kesukaan ibu kite dan aruah bapa ibu..
No comments:
Post a Comment