Followers

Tuesday, August 3, 2010

Cekodok Tempe

Cekodok Tempe... emmm sedaaap...

Kalau u all nak tau inilah dia cekodok tempe... memang sedap dan lemak rasanya diperbuat dari tempe dan tepong dimakan pulak dengan sambal kicap cili padi... hoiii... tak terucap... actually tak sengaja nak buat cekodok tempe ni... kerna sayangkan tempe yang dah lembik tapi tak busuk lagi... kite pun buatlah cekodok. Tempe tu dah lama dibeli, mulanya nak goreng... tapi mood malas tiba kite masukkan lah dalam freezer. Setelah seminggu dalam freezer kite keluarkan nak digoreng tapi tak boleh... lembik... nak buang sayang pasal 4 peket kite beli... so kite hancurkan gaul dengan tepong... jadilah cekodok... apamacam ok tak... idea kite...  Jom layan resepinya.

Bahan2nya
4 peket tempe - jangan pulak yang masih keras (tapi terpulanglah kat u all kan)
4 senduk makan tepung gandum yang telah diayak
2 biji telor
sedikit baking powder
sedikit garam
segenggam ikan bilis yang telah digoreng
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Caranya
1. Tempe dihancurkan tapi jangan terlalu kecil agak agak saja.
2. Gaulkan dengan tepung gandum, baking powder, garam, ikan bilis dan telor hingga rata, bubuh air sedikit sedikit tapi jangan terlalu cair.
3. Panaskan minyak dikuali, gorenglah campuran tadi seperti menggoreng cekodok ikan bilis.
4. Enak dimakan dengan sos cili atau sambal kicap cili padi.

4 comments:

Ummi Humaira said...

salam...

pecah lioq tengok cucuq Cekodok Tempe petang2 nieeee...

We Luv Fashion said...

ler.. patutla papa kata lauk x abeh2 lagi.. org dah restock lauk pun mami x restock2 lagi.. abeh sayo sume pun masuk freezer.. huhuhu..

Sya Isya said...

cekodok tempe? x pernah rasa lah pula. huhu..lagipun tak suka tempe..mungkin akan syorkan pada kawan2 yang suka makan tempe, nak suruh dia buat. then, Sya boleh lah rasa. hehe

cek chun said...

bes nyaaa.. suka sangat. nanti nak try la