Followers

Wednesday, January 11, 2012

Apa Yang Patut Ku Buat

Assalamualaikum

 gambar hiasan
Tadika Taska dekat rumah kite ni cukup mencabar kesabaran kite dan jiran-jiran disekelilingnya... Dengan BABY yang dibiarkan menangis berejam-jam dibilik atas belakang....sampai macam nak terkeluar anak tekak... sedangkan kesemua penjaga ada didepan....bayangkan ...apakah dia orang tak de perasaan atau tak dengar.....tapi bila ibu bapa anak jagaan mereka datang petang....boleh pulak manisnya muka ... lembut gigi dari lidah...

Lagi satu dengan IBU BAPA kanak-kanak yang tak bertanggung jawab or no manners... meletakkan kenderaan mereka sesuka hati.. depan rumah orang ... tak peduli buat derk aje, bila tuan rumah nak masuk rumah mereka...(bukan semua ye... ada yang baik)

Hari hari macam ni ... Aduhhh...Apa yang patut dibuat ye....kepada siapa nak mengadu..

Kerana tak tahan dengar BABY MENANGIS...kite tegurlah mereka agar lihat baby yang menangis dari pagi tadi masa kite jemur kain sampai hampir jam satu terbiar menangis.....

KEPADA IBU BAPA YANG TERPAKSA TINGGALKAN ANAK2 KAT TASKA ATAU TADIKA...DATANGLAH BUAT SPOT CHECK...JANGAN LAH LEPAS TANGAN. TOLONG LAH AMBIL TAHU APA YANG TERJADI KAT ANAK ANDA. DATANGLAH DENGARKAN TANGISAN BAYI ANDA....

ps: Tip untuk ibu bapa
  
Bila anak2 tak mahu atau menangis tak mahu pergi ke taska tu...cubalah selidik mesti ada yang tak betul dengan cara didikan di taska tu..

tip ni di beri oleh seorang guru teman kerja anak kite.

9 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sedihnya mendengar crita sebegini... rasa nak nangis pulak kita..

Mmg ada nursery yg cuai sebegini, tp semua sekali yg nangis ke Kak? Ataupun mmg ada sorang dua budak yg cengeng sampai staff kat situ give up mls nak pujuk. Tp kan Kak.. klu ikutkan itu masih ok lg.. at least dia tak bg bebudak tu minum ubat batuk utk paksa diorang tido.

Rasa2nya kes2 mcm ni.. kena rujuk kebajikan msykt kot? (Eh betul ke.. sorry klu tersilap) seingat saya nursery mmg tiap bulan akn dipantau oleh bdn tu.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Cute Oven..

Mmg sakit hati dgn cerita ni sbb dulu Naz pun terkena cam ni gak. Taska tu recommened by one of my frend. Lagi pun mmg bnyk kakitangan tempat Naz dan hubby kerja tu anta anak2 ke situ. Tapi bila di sport check, amat menyedihkan bila dibayangkan apa yg terjadi pada anak sendiri. Masa tu anak Naz umur 3 tahun. Sib baik anta kat situ 2 minggu jer. Lepas tu gi anta kat tmpt lain. Sampai sekarang anak Naz yg dah darjah 1 ingat ketika dia dimarahi apabila menangis teringatkan ummi dia yg kerja.. So sad org bangsa sendiri tak berhati perut walaupun bukan semua..
Lagi satu, kalau hantar anak ke taska, eloklah masuk rumah tu dan pandai2lah jenguk2 tgk keadaan rumah tu. Mcm tmpt yg Naz anta tu, bila secara tak sengaja masuk one of the room yg menempatkan anak2 ni, bilik dia cam bilik org pelarian.. sungguh terperanjat sbb kat tingkat bawah bukan main lagi deconya utk impress parent..

Cute Oven said...

tak dinafikan budak yang besar yang cengeng memang ada..tapi ni BAYI yang bawah 5 bulan...

dia orang letakkan kat bilek atas bahagian belakang...tak tau la berapa ramai...kedengaran lebih dari dua orang...hari2 dengar pasal opis kite kat dapur..

owner of the nusery tak ada kat sini...sesekali aja menjengok...

hari tu jiran sebelah taska komplen kat kita...tak tahan dengar tangisan bayi, bila menangis dibiarkan aje..tu yang semalam kite tegur mereka...

bila kita duk sebelah taska baru tau mcm mana mereka mengasuh anak kita..bahasa mereka pada anak2 tu tak tau la nak cakap..

bayaran mahal...tapi layanan mcm apa...

Cute Oven said...

betul naz ... rasa marah ...nak ckp aje dgn mak bapak dio org jangan antar anak kat situ..

Fiza Nordin said...

Org dekat2 rumah sy pun ada yg jaga baby.mmg agak rimas jugaklah bila dengar baby nangis dan dibiarkan je.rase nak sound tepek je hehehee camnelah kak yg mendengar hari2 ek huhuhuuu

mokwo® said...

salam mokwo pun setuju dgn miss mirror..taska nih memang di bawah badan kebajikan..depa nih sudah ada rules utk dipatuhi..kesian kat bebudak2 tub yg tak tau apa2 di perlakukan sedemikian..secara jujurnya mokwo tak suka hantar anak2 pergi nursery..kalau boleh carilah org utk menjaga mereka di rumah, itu adalah lebih baik...errrk tapi tengok org lah kan..

Sweetie said...

Sedih dan kesiannya dengan bebudak tu.

Cute Oven said...

fiza, mokwo, sweetie

tak tau nak ckp ape,tadi pagi hubby kata degar tangisan bayi tu lg. kite kat bilek depan atas tak dengar dah hampir zohor baru turun jengok ofis kat dapur.

kesian...

Malinda said...

assalam...

nasib baik la sy ni suri rumah boleh jaga anak2 sendiri sebaik yg boleh rase gerun bila baca n3 ni....