Followers

Tuesday, January 24, 2012

Pisang Kepok Rebus

Assalammualaikum
Hidangan makan malam yang dingin dengan hujan yang turun membuatkan kite masak makanan yang paling simple.
Pisang kepok rebus....tau tak apa pisang kepok tu apa.....kalau nak tau pisang kepok tu adalah pisang nipah. oleh kerana pisang tu dah lembik tak boleh digoreng jadi kite rebus aje...makan dengan gula...patutnya makan dengan kelapa parut yang digaul gula.....tapi dah malam malas nak pergi kedai...kite makan aje dengan gula...
sedap rasa dia manis manis masin....tambah lagi cecah dengan gula...tambah manis rasanya...
liesa n zairine berposing sebelum makan....
rebus dengan kulitnya sekali dan sedikit garam

masakan kegemaran masa kecik dulu....
segini aje pisangnya tak la sebanyak mana...cukuplah untuk makan berempat...

5 comments:

Mat Som said...

Mengingatkan semula semasa saya kecil, ia bagus untuk proses pencernaan, sangat lebih baik drp makan burger, nuget, hot dog dan segala makanan moden.

Areef Ibn Naim said...

salam,

wah, sedapnya... tp sy tk berapa minat... minat goreng je... goreng pun sodap, hehehe...

azieazah said...

Makan tradisional ni. Ada juga masa kecil dulu, kami belah dua, pastu jemur sampai kering. Jadi Pisang Salai. Celup tepung dan goreng.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Ya ya.. mengingatkan semula saat kita kecil kan En. Mat Som? Sedap... dan lagi sedap mkn ngan kelapa.

Cute Oven said...

Mat Som....org muda skrg tak tau makan..tu yg rebus tu

Areef.... goreng mmg sedap tapi pisang tu dah tak boleh goreng , lembik sgt nnti serap minyak pulak

azie....tak pernah makan, tapi pisang salai mmg sedap dulu selalu beli kat Air Hitam...new recipe boleh cuba