Followers

Monday, January 31, 2011

Sambal Udang Lilian

Salam semua...
Petang ni mari sama2 makan sambal udang dengan kentang goreng...kalau nak tau lilian tu bukan cina... anak kite yg kedua...muke mcm cina sikit..tu yg kite panggil lilian...

Sambal Udang Lilian


Bahan2nya
1/2 kilo udang-dibuang kulit dn dicuci bersih, toskan
50 biji cili padi hijau-boleh ditambah dgn cili hijau
20 biji bawang merah dan 8 ulas bawang puteh-dikisar dgn cili dn belacan
3 biji kentang-dikupas kulitnya,potong 4,cuci dan digoreng kekuningan
sedikit belacan, air asam jawa, minyak utk menumis, garam dn gula.
Cara2nya
Panaskan minyak dikuali, tumis bahan2 kisar hingga agak kering atau pekat. Setelah itu masukkan kentang, air asam, garam dan udang. gaul hingga rata dan udang masak barulah tambah gula. Rasalah dulu masam, manis dan masinnya sebelum diangkat.Hidangkan



4 comments:

Citarasa Rinduan said...

menyelerakan nampaknya..
semalam sotong. hari nie udang..peeh...
kalau ayu masak..sure en zalie tak dapat kawal asic urik..

tu yang masak rebus2 jer..heheheh

Nieza said...

sedapnya! terasa kepedasan cili tu..terliur dh ni..hehe

CuteOven said...

tq ayu
tq neiza

Mawar Putih said...

nmpak cam sdap,,,nk try :)