Followers

Sunday, January 30, 2011

Sotong Masak Hitam Mak Busu

Assalamualaikum dan Selamat Hari Minggu
Apa khabar rakan2 blogger.... semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari yang menceriakan buat rakan2 yang tidak sehat...Aminnn. Hari ni kite nak perkenalkan masakan my mom...resepi tradisi beliau... ketika aruah abah masih ada....bila membeli sotong, mesti beliau akan masak cara ni kerana aruah abah cukup suka makan sotong masak hitam. Kite namakan sotong masak hitam mak busu cause saudara mara  panggil beliau dgn panggilan tersebut...Jom tengok resepinya...

Sotong Masak Hitam Mak Busu

Bahan2nya
1/2 kilo sotong-dibersihkan tapi jgn dibuang dakwatnye
sedikit cili padi dan cili merah-ikut suka-dihiris
bawang besar, bawang merah dan bawang putih-ikut suka-dimayang
sedikit halia dan kunyit hidup-dihiris
serai-dititik, minyak masak, asam jawa dan garam
 jika suka boleh letak tomato dan carrot

Cara memasaknya :- panaskan minyak dikuali, tumis bahan2 yang dihiris dan dimayang tadi. setelah agak layu, masukkan serai dan sotong. Kemudian masukkan sedikit air, air asam jawa dan garam, biarkan mendideh. Setelah mendideh bolehlah masukkan tomato dan carrot-jika suka. Angkat dan hidangkan bila dah masak.



6 comments:

Nieza said...

wah sedapnya sotong..saya suka!:)

CuteOven said...

masak ni mmg sedap... rasa lemak kerana dakwat sotong tu tidak dibuang...

Asrul "iLham" Sany said...

nak suh mak buat esok...yeay...

dapat alek kg... ;D

Citarasa Rinduan said...

ya ampun..
teringat sangat kalau masa dara..duk ngan ibunda..sure masak ini..

skrg?? kalau masak itam..sure customer geli nak makan..so masak kunyit atau sambal okeylah..depa terima...
sedihkan??

Naz said...

Salam Tuan Rumah..
Naz suka sotong..Sedapnya..Ishhhh..mintak sikit..

CuteOven said...

asrul... kirim salam kat emak..

ayu...hiba bile teringat masakan bunda masa duk nga dia kan..

naz..ni kite antar sikit...jom kerumah klau nak mkn lebih...he3