Followers

Monday, May 10, 2010

JEMPUT2 ROTI CHEESE

Assalamualaikum, pagi2 lagi dah bangun...seawal jam 4.30 pg.... sambil menanti subuh menjelang. laptop dionkan....memblog walking sambil mencari idea apa yang nak disediakan untuk pagi ini.

Hai...malas betul nak masak pagi2 ni .....tapi disebabkan ada yang nak pergi ke sekolah terpaksalah kita masak...siapa lagi kalau tidak dua orang teman gurau dan teman gaduh di rumah ini. Apa yang penting mereka membawa bekal ke sekolah.... buntu.....kena ikut selera mereka. ....kekadang apa yang dibekalkan tidak berusik.

Banyak resepi yang menarik untuk sarapan pagi, tapi bahan2 nya tak ada di rumah kita. Jadi kita buatlah apa yang ada aja.....tengok atas meja ada roti 3 keping.....nak goreng ngan telor tak cukup.....tengok dalam fridge ada cheese slice so kita buatlah jemput2.


Jom tengok apa yang kita masak untuk pagi ini, inilah dia....
JEMPUT2 ROTI CHEESE


Bahan2-nya:
3 kpg roti - disiat2 direndam dgn air atau susu cair (kita guna air aja)
4 sendok kecil tepung gandum
1 st baking powder
3 kpg cheese slice - disiat kecil2
sedikit gula

Caranya:
Gaulkan kesemua bahan, perap sebentar. Panaskan minyak dikuali, setelah panas ambil sebesar bola pingpong lalu digoreng.
Setelah kuning diangkat. Boleh dimakan dengan susu pekat atau sos cili.


p/s jemput2 ni sedap dan harum baunya apalagi kalau dicicah dgn susu.....emmm...

1 comment:

moriz said...

tolong la pos kan kat 'aisy2.... diaorg xnk mkn pape....