Followers

Monday, May 17, 2010

Pindang Udang

I like to share with u all….nice recipe from the state of Perak, given to me by my Perakian friend. Usually they serve this dish during a wedding ceremony or kenduri. And this is the recipe...

PINDANG UDANG

BAHAN2NYA
600 g udang sedang
1 camcateh garam
4 camcabesar minyak
7 ulas bawang merah – dihiris
8 btg serai – dihiris halus dgn pisau yg tajam(saya titik saja)
3 biji cili merah – dihiris serong
1 in kunyit hidup – digiling(saya hiris saja)
4-5 biji belimbing-dibelah dua(saya guna mangga muda)
½ biji kelapa parut(ambil 1 cawan santan)
½ camcateh garam

CARA2NYA
1.Udang dibuang kulitnya kecuali dibahagian ekor. Keluarkan uratnya dan dilumurkan dgn garam.
2.Pijarkan minyak dalam kuali, goreng bawang merah cili merah serai dan kunyit giling tadi.
3.Masukkan udang dan goreng sambil dikacau selalu. Campurkan belimbing atau mangga muda, tuangkan santan dan didihkan perlahan lahan.
4.Biarkan beberapa ketika, dan rasalah masinnya.
5.Angkat dan hidangkan.

No comments: