Followers

Friday, May 14, 2010

Mee Siam

Ari ni kt masak mi siam aja…jom lihat resepinya…..


MEE SIAM

Bahan2 nya:
2 paun udang kecil-sedang, dibuang kulit dan dibersihkan
½ ct garam + 1 ct kicap cair + sedikit lada sulah digaulkan dgn udang
30 tangkai cili kering- direndam dgn air suam
10 biji bawang merah + 2 in belacan-dikisar dgn cili kering
3 cb taucu
1 ½ cawan santan
6 kpg tahu
10 auns taugeh
5 auns kucai
1 paun beehoon
1 biji timun-dikupas dan dimayang
2 butir telor rebus-dipotong
2 biji cili merah- dimayang halus
10 biji limau kasturi-dipotong dua

Cara2nya:
Panaskan minyak di kuali dan goring bahan-bahan yang digiling sehingga wangi, campurkan sedikit santan. Masukkan udang dan goreng hingga elok, masukkan lagi santan. Campurkan tahu dan goreng lagi. Campurkan santan yang lebih dan biarkan mendidih.

Masukkan taugeh dan gaulkan hingga rata. Campurkan kucai dan kacau cepat-cepat. Akhir sekali masukkan bihun dan kacau hingga rata.

Letakkan di dalam pinggan hidang hiaskan dengan timun mayang, telur potong dan cili mayang. Hidangkan dengan limau kasturi.

2 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

sedapnya makan panas2..
tq for sharing..

CuteOven said...

resepi thn 60an...sbb tu pkai paun